Rybička Mikov

Viete ktorý je historicky najpredávanejší nôž bývalého Československa?Áno správne je to legendárna rybička,ktorá bola základnou výbavou každého malého chlapca. Tento kultový vreckový nôž v striebornom prevedení v tvare rybičky sa vyrába už viac ako sto rokov! Čepeľ má vyrobenú z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele a je zasadený do zinkových črienok.

Založenie

Zakladateľom nožiarskeho priemyslu v českom meste Mikulášovice bol Ignaz Rösler,ktorý sa vyučil za kupca. Pôvodne vlastnil výrobňu stúh,no po zoznámení sa s miestnym kováčskym majstrom Antonom Weberom zakladá v roku 1794 prvú nožiarsku továreň. Začala sa zlatá éra remesla,ktorá ovládla celý kraj a mesto dostalo prezývku český Solingen. Ignaz neskôr firmu predal svojim synovcom. Najväčší rozkvet v kraji dosiahol nožiarsky priemysel pred a počas prvej svetovej vojny. Po druhej však bola výroba značne obmedzená. V roku 1955 vzniká zlúčením miestnych závodov národný podnik Mikov. Názov je skratkou Mikulášovického kovopriemyslu. Vyrábali sa nielen nože ale aj kancelárska technika.

Súčasnosť

V súčasnosti je spoločnosť Mikov svetovo uznávaným tradičným výrobcom širokého sortimentu. Vyrába lovecké nože, vreckové nože, zatváracie nože, armádne nože, kuchynské nože, mäsiarske nože, remeselnícke nože, rybárske nože , športové nože a špeciálne nože. Okrem toho je aj výrobcom a dodávateľom kancelárskej techniky a drobného strojárenského materiálu.

Zaujímavosť:

 V roku 1970 spoločnosť so svojimi kapacitami nestíhala pokryť zákazky a preto sa na pár mesiacov presunula výroba do Hanušoviec nad Topľou. A to je práve dôvod prečo majú niektoré legendárne rybičky vyrazené aj logo slovenskej firmy Sandrik.

 

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *