LOWA – história a zaujímavosti

Začiatky

Spoločnosť Lowa (akronym mena Lorenz Wagner) bola založená v Bavorskej dedinke Jetzendorf neďaleko Mníchova už v roku 1923. Lorenz sa spočiatku s bratmi v otcovej firme venoval výrobe črievic. Neskôr sa osamostatnil a zahájil sériu modernizácií nákupom stroja na výrobu podpätkov. Charakteristickým znakom však bola vysoká kvalita ručných prác s dvojitým šitím.

Lorenz Wagner

Vývoj

Po druhej svetovej vojne obnovil Lorenz so svojím nadaným učňom a neskôr zaťom Seppom Ledererom výrobu, ktorá sa začala orientovať na športovú obuv. Začiatky boli ťažké. Nebol materiál ale ani kvalifikovaní obuvníci a vybavenie bolo zastaralé. Nadviazali spoluprácu s poprednými svetovými horolezcami tej doby Hermannom Buhlom, Toni Hiebelerom a Dr. Herrlingkofferom. Vďaka tejto spolupráce sa stala prvá duplexová expedičná horská obuv svetovým pojmom v oblasti horolezectva. Bola vyvinutá výlučne pre potreby expedície na Nanga Parbat v roku 1955. Neskôr prišla spoločnosť ako prvá v Európe na trh s plastovým skeletom lyžiarskej topánky s klipsovým zapínaním.

Firme sa darilo až do chvíle, keď počas obdobia Kórejskej vojny ceny výrobného materiálu vzrástli o 50 %, a zisky firmy klesali. Lorenz Wagner sa z toho nespamätal a vo svojich šesťdesiatich rokoch zomrel. Spoločnosť prebral Sepp, ktorý dokázal stabilizovať ekonomickú situáciu.

LOWA dnes

Dnes je táto nemecká firma celosvetovým lídrom v oblasti horolezeckej, turistickej ale i taktickej obuvi. Ročne predá až 2 milióny párov turistickej obuvi. Spoločnosť kladie veľký dôraz na kvalitu použitých materiálov, ktorá je nezameniteľná. Koža na výrobu je dodávaná výhradne nemeckými a rakúskymi chovateľmi z hovädzieho dobytka pasúceho sa na vysoko položených pasienkoch, vďaka čomu je koža kvalitnejšia a hrubšia.

Zaujímavosť

Najväčšími Lorenzovými konkuretmi boli práve jeho dvaja bratia Hans a Adolf. Hans si po odchode založil známu firmu Hanwag a Adolf firmu Hochland.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *