Čo by ste mali zvážiť pri kúpe čelovky + TEST

Budiž svetlo! Svietidlo je jednou zo základných pomôcok pri akomkoľvek aktívnom pohybe v prírode. Je ale skvelým pomocníkom aj pri práci, v domácnosti, pri športe a iných činnostiach. Spoľahlivé svietidlo je také, ktoré Vám môže zachrániť život. Čelové svietidlo Vám oproti klasickému svietidlu ponúka nespornú výhodu, ktorou je fakt, že Vám po nasadení na hlavu necháva voľné ruky. Akákoľvek práca je tým výrazne uľahčená. Svetlo svieti tam, kam sa pozriete. Na trhu je dnes množstvo čeloviek. Vyvstáva tak otázka ako a ktorú si vybrať? Ktorá je pre mňa tou správnou voľbou? Práve preto sme sa v Muničáku rozhodli uľahčiť Vám rozhodovanie pri kúpe tejto skvelej pomôcky.

Základné vlastnosti

Pri kúpe čelovky je dôležité zohľadniť tieto faktory:

– Hmotnosť
– Rozmery
– Napájanie
– Svetelný tok / dosvit
– Výdrž batérie
– Režimy svietenia
– Odolnosť

Je dobré ujasniť si, na akú činnosť budete čelovku najčastejšie využívať. Na prisvietenie si v tábore Vám bude viac vyhovovať čelovka s väčším rozptylom, na kontrolu revíru zas silný lúč. Pri behu či športe oceníte nízku hmotnosť a kompaktnosť. Pri niekoľkodňovom pobyte mimo civilizácie je potrebná solídna výdrž batérie a odolnosť voči nepriaznivým podmienkam.

Svetelný výkon

Najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní o kúpe čelovky je jej svetelný výkon vyjadrený v lúmenoch, resp. dosvit svetelného lúča v metroch. Častokrát sa môžte stretnúť s názorom: „Čím výkonnejšie, tým lepšie.“ Avšak treba byť obozretný. Čím vyšší výkon, tým väčšia spotreba energie a tým je výdrž batérie i samotnej LED diódy kratšia. Preto je dobré premyslieť si, akú svietivosť budete vedieť reálne využiť. Naviac s výkonom rastie zákonite i hmotnosť a veľkosť čelovky. Našťastie, väčšina kvalitných čeloviek ponúka prepínanie medzi rôznymi režimami svietenia. Môžete si tak zvoliť svietivosť akú aktuálne potrebujete a aj veľmi výkonná čelovka dokáže vyžarovať slabučké svetlo vhodné na prisvietenie niekde v stane či okolo tábora.

Odolnosť a vodeodolnosť

Neraz musíte počas pohybu prírodou počítať i s možnou nepriaznivého počasia. Čelovka teda musí byť stavaná s istou odolnosťou najmä voči dažďu. K špecifikácii stupňa odolnosti voči vode slúži norma IPX. Popíšeme si jednotlivé stupne normy:

– IPX0 – žiadna zvláštna ochrana
– IPX1 – ochrana proti padajúcej vode (3 až 5 mm zrážok po dobu 10 minút)
– IPX2 –  ochrana proti padajúcej vody pri náklone do 15 stupňov
– IPX3 – ochrana proti striekajúcej vode v uhle do 60 stupňov pri množstve vody 10 litrov za minútu po dobu najmenej 5 minút
– IPX4 – ochrana proti striekajúcej vode vo všetkých uhloch pri množstve vody 10 litrov za minútu po dobu najmenej 5 minút
– IPX5 – chránené proti striekajúcej vode
– IPX6 – chránené voči prudkému dažďu a vlnobitiu (silný prúd striekajúcej vody po dobu 3 minút na vzdialenosť 3 metrov)
– IPX7 –  ochrana pred ponorením do vody (ponorenie do hĺbky 1 m po dobu 30 minút.)
– IPX8 – ochrana pred potopením do hĺbky až 5 m po dobu 1 hodiny

Napájanie

Väčšina čeloviek je napájaná klasickými batériami typu AAA alebo AA. Výkonnejšia čelovka si žiada viac energie a tým i vyšší počet batérií (spravidla najviac 3 až 4 kusy tužkových batérií). Týmto sa dostávame opäť k zvýšeniu hmotnosti čelovky. Treba taktiež dbať na pokyny výrobcu. Čelové svietidlá LED LENSER sú napríklad konštruované tak, že nesmú byť napájané nabíjateľnými batériami kvôli odlišnému napätiu, ktoré  by mohlo v konečnom dôsledku spôsobiť poškodenie svietidla. Oproti tomu, niektoré čelové svietidlá ponúkajú možnosť použitia nabíjateľných batérií, či dokonca rovno možnosť nabitia priamo v čelovke.

Režimy svietenia

Väčšina moderných čelových svietidiel ponúka možnosť prepínania medzi režimami svietenia.
Najčastejšie sú k dispozícii tri módy svietivosti: slabý, stredný a silný, keď svietidlo svieti na plný výkon.
Ďalším často objavujúcim sa módom je stroboskop či S.O.S., keď dochádza k intenzívnemu blikaniu za účelom upozornenia na seba (napríklad v prípade núdze).
Červené prisvietenie – využijete ho najmä, ak na seba nechcete pútať v tme pozornosť, keďže červené svetlo je z diaľky omnoho menej viditeľné ako klasické biele svetlo. Pri využívaní červenej diódy ostanú navyše Vaše oči prispôsobené tme, a nedôjde tak ku klasickému „oslepnutiu“ ako po použití bieleho svetla, kedy trvá Vašim očiam citeľne dlhšie prispôsobiť sa tme.

Prečo investovať do kvalitnej čelovky?

Kvalitné čelové svietidlo od osvedčeného výrobcu Vám nielen výrazne pomôže pri akýchkoľvek outdoor aktivitách, ale v núdzi Vám môže zachrániť život. Navyše Vám nechá voľné ruky pre inú činnosť. Kvalitná, značková čelovka od osvedčeného výrobcu, je zárukou, že v kritickej chvíli nedôjde ku strate tej najdôležitejšej veci, ktorú budete potrebovať, až sa chtiac či nechtiac ocitnete stratený v tme, a tou je svetlo. Trh je zaplavený čelovými svietidlami od neznámych výrobcov, ktoré ponúkajú na prvý pohľad skvelý pomer ceny a výkonu. Sú často uvádzané, až astronomické hodnoty svietivosti a výdrže za zanedbateľné sumy. Avšak tieto čísla sú často len čísla. To, že sa pokazia v najhoršej chvíli je u nich Viac než bežné.

Urobili sme pre Vás test odolnosti obľúbenej čelovky Black Diamond Ion.

celovka black diamond headlamp water text ipx8
Trošku sme ju vykúpali.
celovka black diamond headlamp water text ipx8
Nerobil jej problém pobyt v mrazivom horskom potoku.
celovka black diamond headlamp water text ipx8
Dokonca bolo možné bez väčších problémov a bez sušenia zmeniť režim na červenú diódu.

 

Testované čelovky nájdete tu

 

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *