Legenda menom UZI

Historické okienko

V roku 1925 sa v Nemecku narodil Gotthard Glass. O pár rokov neskôr však diskriminácia židov donútila rodinu opustiť krajinu a presťahovala sa najprv do Spojeného kráľovstva a neskôr do Palestíny,ktorá bola vtedy pod britskou správou. Tu si mladý Gotthard zmenil svoje meno na Uziho Gala a stáva sa členom organizácie Hagana (Obrana), ktorá vtedy bojovala proti britom aj arabom za vytvorenie židovského štátu a neskôr vytvorila základ izraelských obranných síl.V roku 1943 bol Gal zatknutý za nedovolené ozbrojovanie a odsúdený na šesť rokov. Polovica trestu mu však bola odpustená a prepustili ho v roku 1946.

V roku 1950 sa jeho konštruktérsky talent naplno prejavil,keď poslal do súťaže svoj prototyp samopalu. Súťaž bola vypísaná izraelskou armádou a Gal v nej suverénne zvíťazil,hlavne vďaka spoľahlivosti a jednoduchosti zbrane. V roku 1951 sa začal samopal sériovo vyrábať a dostal názov Uzi po jeho tvorcovi. V 80.rokoch boli vyvinuté dva menšie modely Mini-Uzi a Micro-Uzi.

Zaujímavosť:

Gal strávil istú dobu v Československu, ktoré poskytlo pri neľahkom vzniku Izraela výcvik a zbrane. Gal sa inšpiroval samopalom vzor 24. Obsahoval tzv. teleskopický záver,ktorý nebol inštalovaný za hlavňou ale navlečený na jej zadnú časť. To umožňovalo skrátenie dĺžky zbrane a umiestnenie zásobníka do rukoväti.

 

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *