Recenzia: Anorak Woodsman od Helikonu nesmie chýbať v tvojej výbave oblečenia

Na začiatok sa musím priznať, že doposiaľ som bundu typu anorak nemal. Variabilita  oblečenia je dôležitá. Mám rád, keď si môžem zo svojho oblečenia zvoliť to najvhodnejšie v daný deň. Anorak Woodsman od Helikonu sa mi dostal do rúk začiatkom septembra vďaka Muničáku. Podľa mňa to bolo najlepšie obdobie, kedy som mohol začať testovať schopnosti a všestrannosť bundy. Rána chladné, vlhké keď som išiel do práce, poobedia slnečné ale veterné. A samozrejme dažďové prehánky počas dňa, keď vybehneš do obchodu. Očakával som, že to všetko Woodsman zvládne. Ale samozrejme, že to nestačí.

Tak som sa rozhodol že ho vezmem na Gunrun vol.2. Počasie na Gunrune bolo klasické septembrové, ako som už spomínal. Fyzická aktivita, pohyb, streľba, prekonávanie prekážok, to všetko ma dostalo pekne do tepov. Ako toto všetko zvládol Woodsman, ktorý bol so mnou skoro každý deň vyše jedného mesiaca? Poďme sa na to spolu pozrieť.

 

Začnem využitím bundy. Je určená na prechodné obdobia ako jeseň a jar. Samozrejme pokiaľ viete vrstviť a vyskúšate si rôzne kombinácie, napríklad s fleecovou vrstvou pod, určite obstojí aj v zimnom období. Kombinácia materiálov ako bavlna, polyester, nylon, a elastan zaručujú vyššiu odolnosť voči oderom a taktiež odolnosť voči vetru. Bunda je bez membrány ale, znesie jemný dážď. Ja som Woodsmana naimpregnoval a úplne v pohode udržala bunda dážď (cca 30min vonku na daždi hneď prvý deň). Priedušnosť materiálu je jedna zo slabých stránok bundy. Materiál pôsobí umelo a nedýcha tak, ako by som si predstavoval. Tento nedostatok sa ale dá vyriešiť zipsami ktoré sú od podpazušia až po spodnú časť. Bunda celkovo saje pot a následne drží v sebe. Čo sa týka dizajnu na tom si dal Helikon záležať.

Detail, ako malý kožený symbol dizajnovej rady Helikon Bushcraft line sa mi páči. Nachádza sa nad kangaroo vreckom. Bushcraft línia, ako avizuje Helikon, by mala zniesť troška horšie podmienky a zaobchádzanie. Odolnosť sa mi potvrdila na Gunrune. Hlavne pri plazení na kamenistom teréne som bundu nešetril a obstála úžasne. Žiadne trvalé následky neboli ani pri prekonávaní prekážok alebo od zbrane ktorá má dosť ostrých hrán.

Ja osobne som zvolil kombináciu čiernej a olivovej. Na výber sú ale rôzne farebné kombinácie, ktorá vám umožnia nosiť bundu vo voľnom čase, ale aj do mesta. Strih je geniálny, ale nie praktický. Pokiaľ nosíte zbraň na apendixe je nemožné tasiť. To isté platí, ak máte zbraň na trojke. Na druhej strane, pokiaľ ste na strelnici a máte belt a vonkajšie púzdro, viete si pomocou zipsov vytvoriť dobrý prístup ku zbrani a veciam na belte. Treba  myslieť na to, že je tento anorak z rady Bushcraft a nie Ran

ge a teda nebol primárne určený na takéto účely.  V bedrovej časti je pekne zúžený pás, čo dodá pekný tvar. Taktiež v krížovej časti je bunda predĺžená a chráni spodnú časť chrbta.

Prejdem na vrchnú časť a tou je kapucňa. Je dostatočne veľká čo je výhoda oproti ostatným značkám. Pokiaľ si na strelnici a máš klasické veľké slúchadlá, úplne bez problémov dokážeš nasadiť kapucňu.  Rád počúvam hudbu a taktiež ma potešilo, keď som mohol pekne v daždi kráčať ulicou s Marshallami Major III pekne v suchu, s kapucňou na hlave. Škoda, že Helikon nepridal vrecko, kde by sa kapucňa zrolovala a schovala. Toto mi fakt chýba. V hornej časti sa nachádza malé vetracie okienko. K dispozícií sú bungee lanká po stranách, takže si viete nastavovať veľkosť. Celkové spracovanie a proporcie kapucne sú veľkým plusom. Vrchný límec je možné zapnúť dosť vysoko, takže krk je dostatočne chránený.

Ďalšou dôležitou časťou bundy je kangaroo vrecko. Je Rozdelené na dve časti. Prvý je tunel (môj názov). Za mňa super vec. Pre mňa je pohodlnejšie mať ruky v tuneli ako vo vreckách v nohaviciach. Otvory sú dosť široké, takže prístup do nich je úžasný. Navyše v chladnejšom počasí na strelnici som nepotreboval handwarmer. Vnútro tunela je zo sieťoviny. Druhá časť je samotné kangaroo vrecko. Prístup do neho je pomocou horizontálneho YKK zipsu. Hĺbka aj šírka sú uspokojivé. Vo vnútri, na telovej časti sa nachádzajú tri insertné vrecká. Bohužiaľ tieto vrecká Helikon podľa mňa odflákol. Vrecká sú úzke a hlboké. Veľmi zlé riešenie. Našiel som len pár vecí z EDC čo sa tam zmestili. A keď sa tam už niečo zmestí, tak to zapadne hlboko do vrecka a je k tomu veľmi zlý prístup. Ak by Helikon spravil to, že dá vnútorné vrecká rôznych veľkostí, určite by to bolo lepšie riešenie.

Čo považujem za najväčšiu výhodu bundy, je možnosť rozopínania zipsov na stranách po celej dĺžke.  Takže poďme nato. YKK zipsy na oboch stranách. Od spodnej časti, až po podpazušie. Dvaja obojsmerní jazdci. Toto všetko vám umožní si spraviť veľkosť otvoru na vetranie ako vám vyhovuje. Taktiež je to veľká pomoc pri obliekaní a vyzliekaní bundy. Po veľmi krátkom čase som prišiel nato, ako najlepšie mať zipsy pri manipulácií s bundou. V spodnej časti sú malé chlopne, pomocou ktorých si zipsy zaistíte.

 

Môj celkový dojem z Woodsmanu je veľmi dobrý. Bunda má široké využitie takmer v každom počasí a prostredí, vďaka svojmu dizajnu a spracovaniu. Pri troche improvizovania a fantázie, ktoré vám umožňujú postranné zipsy, budete po každé objavovať nové limity bundy.  Ďalšou silnou stránkou sú kapucňa a kangaroo vrecko. Cena je podľa mňa primeraná kvalite a spracovaniu. Helikon si určite udržal kvalitu. Woodsmana vrelo odporúčam aj napriek drobným  nedostatkom.

 

Plusy:

Kapucňa

Zipsy po stranách

Kangaroo vrecko s tunelom

 

Mínusy:

Absencia vrecka pre kapucňu

Zlé tasenie pri EDC

 

 

Celkové hodnotenie 8/10

 

Autor: 9blacktrees

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *