HELIKON Softshell Bunda GUNFIGHTER

Po štyroch mesiacoch dennodenného nosenia shark skin-ovej bundy GUNFIGHTER od, dnes už veľmi známeho výrobcu military oblečenia a príslušenstva Helikon-tex, som sa rozhodol napísať o tejto bunde krátku recenziu. Za tie štyri mesiace testovania so mnou bunda zažila sneh, nízke teploty, prudký dážď, silný vietor, fyzicky náročné aktivity. Počas testovacieho obdobia som teda mohol naplno využiť a overiť možnosti jednej z najpredávanejších softshell búnd od HELIKONU.

VZHĽAD

Helikon ponúka svoju bundu Gunfighter celkom v piatich farebných variantoch. Jedná sa o čiernu, olive green, coyote brown, foliage green a jungle green. Farieb je viac ako dosť a nikto by teda nemal mať problém bundu zladiť so svojim oblečením.
Na prvý pohľad bunda upúta svojím vysokým, stojacím golierom, ktorý v sebe ukrýva veľkú kapucňu, pod ktorú vám vojde hlava aj v zimnej čiapke či dokonca v prilbe. Kapucňa je vyrobená z rovnakého materiálu ako bunda. Keď zapnete bundu až po úplný koniec zipsu, golier vám tesne obopne krk a zaručí tak dobrú tepelnú izoláciu, avšak ako daň za to je znížená pohyblivosť krku. Gunfighter má celkom 7 vreciek. Dve veľké na hrudi, dve na ramenách, jedno na predlaktí ľavej ruky, jedno vrecko na spodnej časti chrbta prístupné z pravej i ľavej strany a vnútorné vrecko na suchý zips.

Všetky vrecká, okrem vnútorného, sa zatvárajú zipsom od výrobcu YKK a taktiež každé vrecko má otvor na prestrčenie kábla slúchadiel od mp3 prehrávača, mobilu či vysielačky.

Zaujímavo riešené sú hlavné vrecká na hrudi. Sú ozaj veľmi objemné a preto do nich návrhári z helikonu umiestnili tzv. organizér. Organizér sa skladá z plastového D-krúžku na uchytenie kľúčov a dvoch menších vreciek, jedno na pero a druhé na mobil. Netradičné umiestnenie hlavných vreciek na hrudi má výhodu v tom, že vrecko môže byť (teda aj je) nezvyčajne veľké, máte ľahký prístup do vrecka aj pri šoférovaní, pri behu vám veci vo vreckách nezavadzajú ako pri vreckách umiestnených na páse. Jednu nevýhodu však toto umiestnenie vreciek predsa len má, ak si chcete ohriať ruky vo vreckách, je to dosť nepohodlné keďže vaše ruky budú neprirodzene skrčené. Ja však odkazujem všetkým ktorý chcú mať ruky v teple: KÚPTE SI RUKAVICE. Hlavný zips má dva bežce, čiže sa dá rozopínať aj zdola.

Užitočná vec napríklad pri tasení zbrane z opasku. Spodná, chrbtová časť bundy je predlžená, aby lepšie chránila vaše kríže pred zimou (pri sedení, predkláňaní, čupení…).

Manžety rukávov majú sťahovací patent, ktorý sťahuje rukáv iba mierne a stále sa dá cez rukáv prestrčiť ruka aj v rukaviciach. Aby ste ale zabezpečili dobrú tepelnú izoláciu rukávy sa dajú ešte stiahnuť zapínaním na suchý zips. Nič by sa ale nestalo keby v HELIKONE použili kvalitnejší suchý zips, ktorý by držal pevnejšie.

Materiály

Gunfighter Shark skin sa skladá z troch vrstiev. Vrchná vrstva je softshell s teflónovou ochranou, ktorá efektívne odpudzuje vodu a nečistoty. Druhú vrstvu tvorí membrána s názvom Helikon-Tex® Wind Blocker s priedušnosťou 8 000 g/m ^ 2/24h. Vnútro bundy je vystlane micro fleece-om.


Použitie

Bunda Gunfighter je určená najmä do prechodného obdobia jeseň/jar, no použitím s heavy fleece bundou sa ochotne stane aj zimnou bundou v ktorej bez väčších problémov zvládnete mrazivé teploty do -10 až -15 stupňov celzia. Gunfighter zvláda aj silnejší dážď, no netreba čakať, že vydržíte na daždi celý deň. Na to bunda nie je stavaná a chýbajú jej podlepené švy. Z vetrom si poradí úplne skvelo a membrána funguje ako má. Bunda dobre udržiava telesnú teplotu no napriek tomu dobre dýcha a tak sa zbytočne nepotíte. Pri fyzicky náročnejších aktivitách môžete použiť vetracie otvory umiestnené v podpazuší. Gunfighter je ušitý zo špeciálneho 4 way elastic polyesteru. To znamená, že umožňuje výborný pohybový rozsah, keďže materiál je elastický v horizontálnom aj vertikálnom smere.

Technické informácie

Váha: 0,972kg
Zloženie: 100% polyester, priedušnosť 8000g/m2/24h
Zipsy: YKK ®
Povrchová ochrana: Teflon ® DuPont ™


Záver

U firmy Helikon-tex sme si už zvykli na výnimočne dobrý pomer kvality a ceny. Gunfighter iba potvrdzuje stále sa zlepšujúcu kvalitu výrobkov od helikonu za rozumnú cenu. Bundu rovnakých kvalít za podobnú cenu asi nezoženiete. Samozrejme helikon má stále čo zlepšovať, ale sú to zväčša drobné detaily.

+/-

+ veľká kapucňa ukrytá v golieri
+ veľké vrecko na spodnej časti chrbta, vhodné na rukavice
+ dobre fungujúca membrána
+ nízka cena (pod 100 eur)
+ strih
– suché zipsy na manžetách
+/- vrecká na hrudi

VSTÚPIŤ DO E-SHOPU

 

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *