Recenzia: Zaži veľa príbehov s nohavicami Hybrid Outback

Po všestranných nohaviciach som pozeral už dlhšiu dobu. Viete, niečo na turistiku, v čom sa budem dobre cítiť. Niečo, čo mi umožní komfort, pohodlie a samozrejme, splní moje vysoké nároky. Hybridy som videl u kolegu asi tak pred rokom. Hneď som sa ho začal vypytovať či je s nimi spokojný. Musím podotknúť, že tento chalan je v horách skoro každý víkend niekedy aj cez týždeň. Proste fakt típek ,čo tým žije a chodí na turistiku. Vrelo mi ich odporučil. Samozrejme, že už vtedy som si ich ohmatal, vyskúšal materiál, podrobne prebehol strih, vrecká, šitie. Čas bežal a ja som stále chodil v starých kapsáčoch z aliexpresu. Materiály zastaralé, zipsy a gombíky hrozná kvalita. Hybridy som mal stále niekde vzadu v pamäti. Prišiel ten správny čas. Vďaka Muničáku mám už aj ja svoje Helikony Hybrid Outback vo farbe taiga green a čierna. Tu sa začínajú písať moje príbehy. Výstup na Veľký Rozsutec, prechádzka na Popradské pleso, upršané a zablatené dni na strelnici. Skôr ako vám o nich porozprávam, poďme si ešte niečo povedať o Hybridoch.

 

Helikon má širokú škálu farieb a vzorov a tak to je aj u modelu Hybrid Outback. Buď sú v kombinácií dvoch farieb ako mám ja, alebo v jednej farbe. Myslím si, že každý nájde, čo mu sedí. Materiál je jedna z najsilnejších stránok nohavíc. V pomere 45% nylon, 29% bavlna, 22% polyster, 4% elastan. Táto kombinácia je totálna topka. Už je asi každému jasné prečo Helikon zvolil názov Hybrid. Štyri rôzne materiály, kde každý plní svoju funkciu. Už pri prvom skúšaní v Muničáku  ma zaujala ďalšia vec. Strih, ktorý Helikon zvolil je úžasný. Presne toto som hľadal. Pás a zadok sú užšie a vďaka materiálom dokonale obopnú telo. V oblasti zadku a vnútorných hamstringov je VersaStrech materiál (4-way elastic) ktorý zabezpečí pružnosť pri kľaknutí, alebo prekonávaní prekážok. Zapínanie pásu je na suchý zips čo vám znovu umožní nastavenie pásu presne na mieru. Putká sú dostatočne veľké a silné. Mne osobne fungoval každý opasok, ktorý som tam vyskúšal. Či už EDC opasok, alebo vnútorný opasok na battlebelt. Vrecká sú pomerne jednoduché. Predné  by mohli byť troška širšie. Napríklad môj Iphone 12 tam nevlezie, čo je škoda. Využívať tieto vrecká na ar-kové zásobníky nie je dobrá cesta. Takže ich vôbec nevyužívam. Naopak, stehenné bočné vrecká používam najviac. Prístup do nich je zhora pomocou YKK zipsov. Nemajú žiadne vnútorné foldre, takže ich využívam hlavne na telefón a peňaženku. Otvor mohol byť o jeden centimeter väčší, lebo niekedy je to natesno, keď vkladám spomínaný mobil alebo peňaženku. Prejdem na spodnú časť. Na spodný šev dal Helikon suchý zips. Dá sa ním upravovať šírka nohavíc naspodu.  Či už zvolíte k nohaviciam tenisky alebo vysokú obuv viete si nohavice prispôsobiť obuvi: Takto si viete zabezpečiť tepelný komfort zospodu. Ako som spomínal na začiatku, s nohavicami môžete zažiť veľa príbehov. Tak vám poviem pár mojich, ktoré som s Helikonami Hybrid Outback zažil. Mimochodom, všetky spomínané vlastnosti a vychytávky sa osvedčili.

 

Prvý test bol hneď pekne z ostra. Predsilvestrovská šlapačka na Veľký Rozsutec. Začali sme ráno zo Štefánovej. Na Rozsutci som ešte nikdy nebol. Obuv som zvolil vysokú, keďže som vedel ,že to bude zaberačka. Počasie bolo fajn. Teplota ráno bola okolo troch stupňov, fúkal jemný vietor. Pod Hybridmi som mal legíny, ktoré používam keď cvičím, alebo idem na turistiku. Hneď zo začiatku sa začali materiály z ktorých sú nohavice prejavovať. Kým som sa zahrial, nebola mi zima. Akonáhle som sa  začal dostávať do tepov, musel som vrchnú časť zhadzovať a meniť. Naopak nohavice začali pekne dýchať a materiály pekne izolovali a rýchlo schli. Popravde keď sme prišli do sedla pod Rozsutcom začalo pekne fúkať. Hovorím si, dobre to bude pohodička. Lenže posledný úsek výstupu je najkrajší, ale aj najťažší. Tu sa znova preukázala silná stránka materiálov a strihu nohavíc. Po skalách s reťazami, ktoré vedú navrchol fungoval VersaStrech perfektne. Mnoho krát som bol v krkolomnej pozícií, kedy som myslel že nohavice ma už nepustia, ale nestalo sa. Vysoké úkroky, široké roznoženie, s ničím som nemal problém. Taktiež, keď som pri výstupe zadrel o skalu alebo kus zľadovateného snehu materiál nepovolil. A to ani nehovorím, koľko krát som išiel cez koleno. Na nohaviciach to nezanechalo ani stopu. Za necelé dve hodiny sme boli hore. No a tam už pekne dulo. Strávili sme tam asi tak 15-20 minút, ale vôbec som nepociťoval, že by ma prefukovalo. Pri ceste nadol mi opäť nohavice umožňovali široký rozsah pohybu. Poznáte to ako keď idete schodiskom dole a niekedy vynecháte jeden, dva a niekedy aj tri schody. Keď sme prišli k autu cítil som ,že som na bedrách a zadku spotený, ale materiál veľmi rýchlo vyschol. Prvý test teda Hybridy obstáli na výbornú.

 

Ďalší test bol vo Vysokých Tatrách. Popravde nebol to taký extrém. Turistika na Popradské pleso. Tento krát bolo o niečo chladnejšie. Tempo sme mali normálne, takže tento krát som nešiel do takých tepov a nezohrieval sa tak. Prekvapilo ma, že mi opäť nebolo chladno a materiál sa dobre správal k pokožke. Hore na plese bolo nádherne všade sneh. Samozrejme nie vždy idem po chodníku. Občas zastanem, zídem z neho a sledujem prírodu a výhľady. Tu mi znova dobre fungovala spolupráca nohavíc a obuvi vďaka suchému zipsu na dolnej časti Hybridov. Nerobilo mi problém, chodiť po vyššom snehu. Hybridy znova obstáli na výbornú.

 

Samozrejme, posledné miesto kam som musel tieto nohavice zobrať bola strelnica. Nádherná sobota. Dva dni predtým pršalo a to isté bolo aj v deň keď som sa rozhodol, že si pôjdem zastrieľať. Už pri balení na strelnicu som si zobral náhradné oblečenie. Mal som totiž na pláne drilly, pri ktorých pôjdem aj na zem. Vedel som, že čistý nebudem. Keď som dorazil na strelnicu a vystúpil z auta, situácia bola ešte horšia ako som čakal. Celá strelnica bola pekne podmočená. Od blata som bol už keď som staval terče. Nevadí, plán sa nemení. Začnem streľbu zo stoja, prechádzam na pozíciu do kľaku a nakoniec idem do ľahu. Z ľahu opäť na koleno do kľaku a do poslednej pozície ktorou bol stoj. Nohavice fungovali bezchybne pri zmenách pozícií. Nehovorím ,že komfort je pri streľbe to najdôležitejšie, ale uľahčí to život. Tento drill som zopakoval asi tak 10 krát takže Hybridy dostali pekne zabrať. Celé premočené a od blata. Musím povedať, že aj keď boli mokré ich vlastnosti a váha sa vôbec nezmenili. Nohavice opäť obstáli na výbornú. Odteraz beriem na strelnicu len tie.

 

Helikon modelom Hybrid Outback znova potvrdil, že vie spraviť kvalitný produkt za dostupné peniaze. Nohavice majú ideálnu kombináciu materiálov. Strih a prevedenie, je na veľmi vysokej úrovni. Taktiež dizajnovo sa podarili. Ako som spomínal majú menšie nedostatky, ako malé predné vrecká, zúžený otvor na bočných vreckách. Sú to ale detaily, pred ktorými dokážem prižmúriť oči, pretože celkový dojem je vynikajúci.

 

Plusy:

Materiály

Strih

Spodný suchý zips

Silné putká na opasok

 

Mínusy:

Predné vrecká

Zúžené otvory na bočných vreckách

 

Celkové hodnotenie:8/10

 

 

Autor: 9blacktrees

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *