Airsoftový CHAOS zo Slovenska

Aj na Slovensku máme niekoľko stálych a úspešných airsoftových tímov. Chalani z názvom C.H.A.O.S. Team určite patria medzi nich. Chalani nezaháľajú ani v týchto Covid časoch. Ak chceš vedieť ako prežívajú pandémiu a ako vlastne Chaos začal, čítaj ďalej.

Predstavte sa nám chalani. Ako sa volá váš tím? Odkiaľ pochádzate? Koľko funguje váš tím? Ako to celé začalo ?

Pozdravujeme celú airsoftovú komunitu. Poznáte nás pod názvom C.H.A.O.S. Team. Pochádzame zo západného Slovenska, z okolia Serede, Nitry a Trnavy. Ako partia sme sa niektorí poznali a stretávali už počas strednej školy, ale na začiatku roku 2016 sa úplne náhodou na jednej airsoft akcii stretli dvaja zakladajúci členovia, dali sa do reči a vznikol nápad zoskupiť hráčov z okolia vytvoriť nejaký airsoft tím.

Začínali sme ako každý iný z Vás. Len v teplákoch, rukaviciach, čapiciach po otcovi či starom otcovi. V ruke ako prvé sme mali cenovo dostupné zbrane z Číny, väčšinou nesmrteľné AK47 od CYMA (CM0.28). Jedinú taktiku sme poznali z Counter-Strike a akčných filmov a cieľom na lokálnych hrách bolo získanie čo najviac “killov” nepriateľa.

Zo začiatku to bolo skôr o kvantite, bolo nás cez 20 ľudí bez nejakej poriadnej organizácie a výzoru (chaos), no momentálne je nás už len stabilných 8. A sme tak momentálne spokojní. Všetci naši súčasní členovia sa zúčastňujú tréningov, či profesionálnych kurzov, spoločných tréningov a akcií.

Prečo práve meno C.H.A.O.S. ?

Prečo C.H.A.O.S.? Pretože to tak pri airsofte veľmi často vyzerá. Ale možno to ma aj iný tajný význam. Alebo možno aj nie 🙂 Skôr išlo o to vymyslieť jednoduché a medzinárodne znejúce meno. Niečo ako značka.

Ako ste sa dostali k airsoftu? Zaujímali ste sa o streleckú/military tematiku už od detstva?

Vyrastali sme na akčných filmoch a počítačových hrách. Už na strednej škole sme mali teda bližšie k akčným vojnovým filmom. Všetkých členov popri airsofte ešte baví nejaká iný adrenalínový koníček, takže to asi tak prišlo s tým. V poslednej dobe sa airsoft ako šport stal dostupnejším a celosvetovo zažíva boom.

Taktiež nás ovplyvnili či už prítomnosť a činnosť OSSR v našom okolí, prípadne iné staršie AS tímy.

Čo by ste chceli ešte ako tím dokázať?

Okrem rozvíjania vlastných streleckých a taktických zručností pod vedením profesionálov z CWS Tactical alebo Perun Tactical, odovzdať časť znalostí dalej aj komunite, či už len základnú bezpečnosť pri manipulácii, rôzne iné akcie ako len bežné airsoft strieľačky.

Baví nás organizovanie akcií či už malých, ale aj tých veľkých a práve nejakú väčšiu by sme opäť radi zorganizovali, hneď ako to situácia a okolnosti dovolia. Tak nám držte palce.

Často píšu mladí začínajúci hráči aké zbrane či výstroj by si mali kúpiť, tak sa snažíme im odporučiť vždy len to čo máme odskúšané, samozrejme odskúšané v našich limitovaných podmienkach.

V skratke chceme pomáhať airsoft komunite na Slovensku rásť!

Čo najviac podľa vás chýba airsoftovej scéne na Slovensku?

Možno by som na túto otázku odpovedal najprv tým, čo oceňujeme na slovenskej airsoftovej scéne. Sme veľmi radi, že vznikla SAA – Slovenská airsoftová asociácia, ktorá má v snahe zjednotiť pravidlá airsoftu na Slovensku a taktiež informuje komunitu o aktuálnom dianí a zákonoch.

Taktiež medzi kvalitné zdroje informácii radíme aj Milsim-portál.sk

Medzi nedostatky by sme ale zaradili menšie počty oficiálnych ihrísk na Slovensku. Prípadne nie vždy dokonalú bezpečnosť na nich. Taktiež by sme privítali viac niekoľkodňových akcií typu Blue Valley či Crimean War. Snáď k tomu prispeje aj náš tím a naše Občianske združenie, tak sme písali vyššie pokračovaním väčších akcií v areali v Seredi.

No a posledná vec čo nám chýba? Je možno viac empatie, hlavne voči nováčikom, menej útokov a vysmievania sa. No máme pocit, že toto sa v poslednej dobe zlepšuje a k tomu môže prispieť, každý jeden z nás.

Čo by ste odporúčali všetkým začínajúcim airosfťákom ? Aké sú najväčšie začiatočnícke chyby?

So začínajúcimi hráčmi airsoftu máme bohaté skúsenosti na naše CQB ihrisko v Hlohovci chodia pravidelne mladší hráči, mnohí ktorí len s airsoftom začínajú. U nás si môžu vždy zdarma požičať zbraň a výstroj a zistia čo tento, pre nás krásny šport, obnáša.

Rozhodne neodporúčame na začiatku draho investovať. Nie je potrebné na začiatku vlastniť oblečenie všetkých maskovacích vzorov a taktiež investícia do zbrane by mala byť rozumná.

Takže naša rada najskôr si to treba vyskúšať, ak ťa airsoft baví, investuj rozumne do kvalitnejšieho výstroja v rámci svojich možností, vyvarujte sa nekvalitným veciam, no hlavne investuj do svojich zručností, posunie to zážitok pre teba aj pre ostatných hráčov k lepšiemu.

Aká je najvtipnejšia príhoda z vašej airsoftovej kariéry?

Častokrát sú vtipné príhody s vybitými batériami či vysielačkami. Taktiež rôzne pády počas hry pôsobia komicky. No jedna z najlepších príhod sa stala počas letného CQB tréningu pri tzv. “čistení miestností”. Postup bol jasný, taktika v hlave zvládnutá, no pri vstupe do jednej z miestností obaja strelci chceli vstúpiť ako prví. Pri toľkej výstroji a úzkom vstupnom bode sa obaja chalani zasekli vo dverách. Ak by bol v miestnosti nepriateľ, vzdal by sa z toľkého smiechu. 🙂

Ale veľa krásnych príhod a historiek vzniká na veľkých viac dňových akciách, kde môžeme čas tráviť s našimi kamarátmi.

Vieme, že prevádzkujete aj svoje airsoftové ihrisko, je na Slovensku náročné s niečím takým začať ? Čo všetko to obnáša?

Zohnať kvalitný priestor, ktorý by napríklad kombinoval vonkajší priestor a budovy je asi najnáročnejšie. Nemalé investície ale aj pravidelné náklady často z vlastných peňazí na výbavu a zariadiť ihrisko tak, aby sa dalo nazvať CQB ale zároveň aby bolo vyvážené, bezpečné a rýchlo sa nezunovalo. Taktiež pracujeme na vytvorení “kill house” v krytej časti kde sa dajú trénovať aj rôzne techniky otvárania alebo vyrážania dverí.Neustále sledujeme, kde sa hra “drhne” a ten priestor sa snažíme prerobiť novými prekážkami, či pridávaním vrakov áut atď. Dôležité je dbať na bezpečnosť hráčov. Dbáme na dodržiavanie zásad na Off Zone.

Každé ihrisko je špecifické, my sme radi za pozitívny ohlas na akcie, ktoré tam organizujeme no to neznamená, že ho naďalej nebudeme zlepšovať

Ako ovplyvnil covid váš rok 2020 a zatiaľ aj 2021 v oblasti airsoftu?

Táto celosvetová situácia ovplyvnila aj nás, nakoľko sme aktívni hráči a máme už spomínané ihrisko.

Stretnutia a rozhovory s parťákom a kamarátom na akcii je vždy super odreagovanie po celom náročnom týždni. Taktiež nám chýbajú veľké MILSIM akcie, kde sa stretávajú hráči aj z iných krajín.

Keďže boli obmedzenia na počet ľudí tak sme sa snažili aspoň zdokonaľovať na kurzoch. Venovali sme sa hlavne streleckým kurzom (pištoľ, puška) a ich kombinácii. Každý máme svoje niečo čomu sa chceme viac venovať ako napr. medik záležitosti, kurz prežitia a pod.

Samozrejme spoluprácu v tíme riešime tiež. Absolvovali sme už niekoľko kurzov.

Uvidíme vás niekedy aj na preteku ako je napríklad Gunrun alebo ostanete verní airsoftu ?

Gunrun vnímame ako skvelú príležitosť na odreagovanie a zároveň aj otestovanie si svojich fyzických síl.

Momentálne časť tímu ešte len pracujeme na získaní povolenia zbrojného preukazu, no v budúcnosti by sme radi vyskúšali aj tento typ akcie.

Do toho času budeme trénovať a venovať sa kurzom s ostrými zbraňami pod záštitou certifikovaných profesionálov.

Ďakujeme za rozhovor, chceli by ste niečo odkázať naším čitateľom ?

Jednoznačne sa tešíme až sa uvidíme na ihriskách. Každého z Vás radi privítame či už u nás na ihrisku alebo sa potešíme každému, kto sa nám prihovorí akýmkoľvek spôsobom.

Určite radi poradíme každému začínajúcemu hráčovi.

Softu zdar.

 

FB-IMG-1553730661220

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *