Beretta

História

Rodisko Beretty sa nachádza v mestečku Gardone v provincii Brescia, v severnom Taliansku, ktoré bolo vychýrené ťažbou železnej rudy a po renesancii sa stalo centrom výroby zbraní. Majstro Bartolomeo Beretta bol jedným z najzručnejších remeselníkov svojej doby a v roku 1526 vyrobil na zákazku 185 pušiek, za ktorú zaplatila Benátska republika 296 dukátov. Týmto obchodom, ktorého účtovný doklad je dodnes uložený v Benátskom štátnom archíve, sa stáva Beretta najstaršou zbrojárskou firmou všetkých čias, hoci samotná kováčska dielňa bola v prevádzke už v roku 1500.

Vo výrobe zbraní sa im darilo a do roku 1698 sa stali druhým najväčším producentom v Gardone.

Prvú samonabíjaciu pištoľ predstavoval model 1915 („Pistola brevetto 1915 kalibro 9mm“), ktorý dokázal nahradiť komplikované a drahé pištole Glisenti M1910 v Talianskej kráľovskej armáde. Hlavný rozdiel spočíval v odolnejšej a perspektívnejšej konštrukcii. Vďaka vyhláseniu vojny Rakúsko-Uhorsku sa valila jedna zákazka za druhou a firma Beretta sa stáva hlavným dodávateľom pištolí pre armádu. Beretta M1915 sa vyrábala počas celej vojny a jej výroba skončila v roku 1918. Používali sa však až do polovice 30. rokov ako servisné pištole v talianskej armáde, ktoré nahradil model Beretta M1934.

Beretta sa vďaka tradíciám stala synonymom pre nekompromisnú kvalitu, dizajn, materiály, konštrukciu a výkon. Od svojho vzniku je spoločnosť naďalej v rukách rodiny Beretta. Na čele spoločnosti stojí Ugo Gussalli Beretta, ktorý je priamym potomkom Bartolomea a v jeho riadení mu pomáhajú jeho dvaja synovia Franco a Pietro.

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *