Legenda menom AK-47

Tvorca

Meno sovietskeho konštruktéra Michaila Timofejeviča Kalašnikova preslávil samopal, respektíve útočná puška AK 47, ktorá bola oficiálne zavedená do výzbroje červenej armády v roku 1949 pod označením „Avtomat Kalašnikova obrazca 1947 goda“. Hlavnou podmienkou armády mala byť spoľahlivosť, ľahká ovládateľnosť a odolnosť v jednoduchej konštrukcii, za nízku cenu.

Výhody

Mladý konštruktér Michail začal na zbrani pracovať koncom druhej svetovej vojny a jeho hlavnou inšpiráciou boli nemecká útočná puška StG44 a americká M1Garand. Skonštruoval zbraň, ktorá pri streľbe využívala tlak prachových plynov, ktoré odsávala z hlavne prostredníctvom plynového kanálika, vďaka čomu bola neuveriteľne odolná. Zatiaľ čo sa iné automaty zasekávali, kalašnikovu neprekážali teploty pod nulou, piesočné búrky, dážď ale ani samotné bahno. Jeho najväčšou výhodou však bolo, že sa dal neuveriteľne rýchlo rozložiť a znovu poskladať.

Legendárna spoľahlivosť a smrtiaca účinnosť z tejto útočnej pušky urobili najvýznamnejšiu pechotnú zbraň 20. storočia, ktorá sa zúčastnila azda všetkých ozbrojených konfliktov v Afrike, Ázii ale aj Južnej Ameriky. Celkové množstvo vyrobených kusov sa odhaduje na zhruba viac ako 80 miliónov zbraní. AK-47 a jeho modifikácie sú predávané do rôznych krajín sveta a sú doteraz základom ich výzbroje.

Zaujímavosti

Kalašnikov sa stal súčasťou vlajky Mozambiku, Hizbaláhu ale i štátnych znakov Východného Timoru, Burkina Faso a Zimbabwe.

 

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *