Recenzia: EShooter Sentry 2 BT – Bluetooth airsoftový terč

Ahojte, čaute. Do Muničáku sme dostali tieto nové terče Sentry 2 BT od E-Shooter a hneď si získali pozornosť nás všetkých, ktorí sa airsoftu aspoň trochu venujeme. Po troche pátrania po internetoch som zistil, že zatiaľ neexistuje mnoho recenzií a testov na tento produkt, tak som sa rozhodol, že jeden review spravím sám.

Terč je pekne zabalený vo vkusnej krabičke, nepôsobí vôbec ako lacný čínsky šmejd. Okrem terču samotného sa tu nachádza ešte USB A – USB C káblik a návod. Hneď po jeho skontrolovaní som bol upozornený, že si potrebujem stiahnuť aplikáciu z Google Play, respektíve z App Store, podľa toho aký mám smartfón. Tak som otvoril appku, zapol terč prepínačom na zadnej strane a… nič sa nestalo. Výrobca písal, že v balení je Li-Ion akumulátor, ktoré nezvyknú chodiť vybité. Tak som dal terč na nabíjačku (tu musím výrobcu pochváliť za použitie USB C konektoru, keďže MicroUSB kábel by som osobne doma hľadal asi dlho) a stále sa nič nedialo. Skontroloval som krabičku, či nie je akumulátor mimo terča a skutočne nikde nebol. Odšróboval som krytku na spodnej strane a akumulátor tam skutočne bol. Po troche pátrania a lámania si hlavy som zistil, že priamo z akumulátora 18650 je treba odlepiť biely papierik, ktorý zabraňuje uzatvoreniu okruhu. Výrobca toto v návode nikde nespomína a mne osobne to automaticky nenapadlo. Po tomto zdržaní už všetko fungovalo krásne. Spárovanie cez Bluetooth priamo v appke bolo rýchle a bezproblémové. Nič mi už nebránilo terč konečne otestovať.

Prvý dojem z fyzickej konštrukcie terču a skúškou prstom „nasucho“ do postaveného terču som sa začal obávať, či nebudem na terč potrebovať výkonnú zbraň. Tak som zobral okuliare, FNX45 od Tokyo Marui, Bluegas a BBčka 0,20g. Chcel som dosiahnuť čo najnižší výkon, aby som sa uistil, že terč bude fungovať s akoukoľvek replikou. Zapol som terč, nachystal ho na mnou zvolené miesto, otvoril som appku, pripojil sa k terču a začal skúmať. Prepínač na zadnej strane má 3 polohy – O, I a II.
O je logicky vypnuté, I je zapnuté a svietia len 2 pásiky na prednej strane základne a II je pre nočný režim, kde okrem predku základne svieti aj dióda priamo na hliníkový terč, aby ho bolo v šere a tme lepšie vidieť. V aplikácií na mobile má používateľ po pripojení na výber 3 režimy – Training mode, Battle mode a Unstoppable mode.

Začal som teda prvým režimom. Tu som ale zistil, že ak chcem využiť produkt skutočne naplno, potrebujem týchto terčov viac. Appka umožňuje súčasne pripojenie až 32 zariadení a pre využitie nastavenia Standard, potrebujem viac terčov a bol som vyzvaný aby som použil nastavenie Random. Počúvol som a po nedočkavom nastavení hry som klikol na „READY“. Terč sa sklopil a po kliknutí na „START GAME“ sa začal odpočet, po ktorom sa terč sám postaví a náhodne rozsvieti na jednu z dvoch farieb – modrá alebo zelená. Zelená pridá 10 bodov, Modrá 20 bodov. Ak by som mal terčov viac, ukáže sa mi aj oranžová, ktorá znamená -10 bodov. Keďže som mal terč iba jeden, skúšal som si reakvizíciu cieľa z polohy low ready. Terč sa po zásahu sklopí a prakticky hneď postaví. Celý tento cyklus trval zhruba 1 sekundu. Po 30 sekundách sa terč rozsvietil na červeno a sám sklopil. Appka mi oznámila finálne skóre a ponúkla možnosť detailne si pozrieť rozpis jednotlivých zásahov. Tu som mohol vidieť koľko bodov som dostal za zásah – a teda 10 alebo 20, podľa toho, na akú farbu sa mi pre daný výstrel terč rozsvietil. Taktiež čas, od rozsvietenia terču po jeho zásah, ID terču, ktorý som trafil a takisto aj poradové číslo zásahu. Tu ma prekvapilo, že súčet skóre z jednotlivých výstrelov bol výrazne nižší ako finálne skóre. Po pár testoch som zistil, že appka pridáva body aj za rýchlosť, tzn., že čím rýchlejšie triafam terče, tým viac bodov získam. Presné hodnoty a vzorce sa mi zistiť nepodarilo.
Battle mode funguje podobne, akurát je určený pre viac hráčov a vyžaduje väčší počet terčov ako hráčov, takže pre 3 súťažiacich potrebujete 6, 9, 12,… cieľov. Každému hráčovi je pridelená farba, ktorú musí daný hráč trafiť. Strieľajú všetci hráči súčasne. Bodový systém funguje prakticky rovnako a vyhrá ten hráč, ktorý trafí za daný čas najviac svojich terčov.
Unstoppable mode je pre jedného hráča a je to prakticky nekonečný režim v štýle Random mode a končí zásahom do červeného terča podľa uváženia hráča. Taktiež je potrebný väčší počet terčov.

Čo sa funkčnosti týka, terč je hornej polohe mierne naklonený smerom k strelcovi, takže BBčka sa pekne odrážajú smerom dole. Stáva sa ale, že pri zásahu do výrezu v terči sa gulička rozbije alebo odrazí naozaj náhodným smerom. Stalo sa mi, že sa mi BBčko odrazilo priamo do mňa, takže použitie ochrany očí je naozaj na mieste. Ale ak budete zodpovedný a pri každej streľbe budete mať okuliare, toto problém nebude.
Základňa je vyrobená z plastu, ktorý vyzerá pevne. Neskúšal som ho priamo zasiahnuť, ale odrazy od terče ustál dokonale. Bojím sa ale, ako by zniesol priamy zásah, resp. nepresnú strelu nízko napríklad z ostreľovacej pušky, kde sa bežne dosahujú 3 Joule a viac.

Aby som aj odpovedal na otázky, ktoré mi prišli do správ na Instagrame a nezahrnul som ich vyššie;
Čas, sa za ktorý sa terč postaví po zásahu je cca 1 sekunda a nenašiel som možnosť ho nastaviť.
Na spodku terču sú gumené podložky, ktoré perfektne držia na hladkom povrchu ako napríklad sklo alebo kov. Na dreve sa mi po viacerých zásahoch stávalo, že sa terč mierne posunul alebo otočil. Naozaj odporúčam položiť terč napríklad na sklenený alebo plechový podstavec.

Sentry 2 BT je skvelý terč, ktorý ponúka množstvo funkcií, ale pre využitie plného potenciálu je potrebné zaobstarať si viac kusov. Pri cenovke okolo 80€ v Muničáku to nie je najlacnejšia záležitosť, ale úprimne: čo je v airsofte lacné? Cenovka mi príde primeraná, keďže všetko funguje tak ako má a počas môjho testovania som nenarazil na žiadne problémy, či už s appkou alebo terčom samotným.
Je výborný pre nácvik rýchlej mierenej streľby, takže ako tréning na CQB dokonalá záležitosť. Takisto je to výborná pomôcka pri nastreľovaní Hop Up-u, kolimátorov a optík, nakoľko každý zásah vydá jasné cinknutie a terč sa rýchlo postaví do pôvodnej polohy.
Battle mode je perfektný na rozseknutie hádok o tom, kto je lepší strelec, ale aj napríklad na súťaže na ihriskách.

Plusy:
-jednoduché spárovanie s telefónom cez appku
-solídna a kvalitná celková konštrukcia
-gumené nožičky, ktoré dobre držia na hladkých povrchoch
-Nočný režim pre použitie v tmavých podmienkach
-akumulátor 18650, ktorý sa dá relatívne ľahko kúpiť
-USB C konektor na nabíjanie

Mínusy:
-pre plné využitie je treba kúpiť viacero terčov
-papierik na akumulátore, ktorý výrobca nikde v návode nespomína
-dizajnové výrezy v terči, vďaka ktorým lietajú BB-čka na všetky strany
-terč sa pri zásahoch posúva na drevenom podstavci

Dodo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *