Čo je to Gel Blaster ?

Gel blastery sú zbrane, ktoré vystreľujú superabsorpčné vodné polymérové guľôčky (najčastejšie polyakrylát sodný, hovorovo nazývané gélové guľôčky) o priemere cca 7-8mm a s nízkou úsťovou energiou, ktorá neprekračuje 0,5J.  Princípom funkčnosti sa podobajú na airsoftové zbrane. Najčastejšie nabíjateľná batéria poháňa elektromotor, ktorý naťahuje piest a stláča pružinu, ktorej uvoľnením dôjde k stlačeniu vzduchu a vystreleniu gélovej guľočky. Guľôčky sú do zbrane podávané buď  gravitačne, podobne ako pri paintballe, alebo majú zásobníky principiálne podobné airsoftovým, kde sú guličky do zbrane podávané zospodu prostredníctvom motorčeka.

Samotné guľočky sú z 98% tvorené vodou a len cca 2% tvorí polymér SAP ktorý poznáte napríklad z detských plienok. Pred použitím je potrebné guličky pripraviť tak, že ich na cca 3-4h namočíte do vody, aby napučali na správnu veľkosť a nasali dostatok vody. Ak sú guličky namočené príliš krátko, možu mať menší priemer, čo môže spôsobovať problémy pri podávaní streliva do gel blastera. Guličky rýchlejšie a lepšie nasávajú teplú vodu a je možné tento postup použiť na zrýchlenie pučania, alebo na zväčšenie priemeru, ak je to potrebné.

Pučanie (nasávanie vody do guličky) je treba robiť v dostatočne veľkej nádobe, nech majú guličky miesto na rast a použiť dostatočné množstvo vody, aby mali z čoho rásť. Po celý čas pučania musia byť guľočky ponorené. Po nabratí objemu prebytočnú vodu treba zliať, napr. použitím sitka alebo špecializovaného vedierka na prípravu streliva.

Po zásahu sa gulička obvykle rozpadne, časom sa z nej voda vyparí a zostáva len cca 2% pôvodného objemu vo forme prachu a malinkých kúskov, ktoré sa dajú ľahko upratať, ak ich použijete napr. v interiéri. Guličky sú relatívne krehké a tak sa môžu, podobne ako paintballové, rozpučiť občas aj v zbrani počas výstrelu či v zásobníku. Ak sa tak stane, stačí ich len vyfúkať a všetko funguje ďalej.

Guličky sa predávajú v rôznych farbách a hlavne v rôznych tvrdostiach. Bežný rozsah tvrdostí je od 20N po 100N. Tvrdšie guličky sa použivajú do výkonnejších alebo upgrejdnutých blastrov, v ktorých sa mäkkšie vplyvom vyššej energie výstrelu trhajú.

Guličky majú bezpečnostné riziko pre malé deti. Vyskytlo sa pár prípadov, keď  si ich deti strčili v suchom stave do nosa, kde časom začali pučať a spôsobovali problémy s dýchaním. Dajte si prosím pozor na ich dostupnosť malým deťom, ktoré nezvládajú rozpoznať toto nebezpečenstvo.

Gel blastery sú vhodnou alternatívou airsoftu či paintballu pre ľudí,ktorí zle znášajú zásahy. Nízka energia týchto projektilov spolu s ich pružnosťou spôsobujú, že pocit pri zásahu je výrazne znesiteľnejší a zvládajú ho aj deti aj bez špeciálnej ochrany mäkkých častí tváre. Avšak treba mať na pamäti, že je nevyhnutné si pri hre chrániť zrak pred zásahom očí a zabezpečiť, aby nedošlo k ohrozeniu okolia. Výhodou je aj to, že použité strelivo po vysušení prakticky bez stopy zmizne.

Bežne majú gel blastre dostrel medzi 10-30m. Úsťové rýchlosti sa pohybujú v rozsahoch 100 až 200fps pri váhe napučanej guličky cca 0.2g. Nemajú HOPUP systém a tak lietajú po balistickej krivke. Príjemným faktom je, že blastery majú nízku spotrebu energie a cena gelových guličiek je cca 10-krát menšia ako cena airsoftového streliva. Prevádzkové náklady sú doslova zanedbateľné. Podobne nadobúdacie náklady sú oproti airsoftu zhruba tretinové. Ceny blasterov začínajú od cca 35EUR a cena streliva je od cca 0,12EUR za 1000ks. Ideálny produkt pre kohokoľvek, kto si chce vyskúšať „war games“ v relatívne bezpečnom setupe a za nízke náklady.

Slovenská legislatíva na gel blastery hľadí ako na hračky (ako napr. NERF), takže pre ich držbu a použitie nie je potrebné žiadne povolenie a ani nie sú zákonom obmedzené miesta, kde sa dajú používať, čo však nezbavuje používateľa zodpovednosti za prípadné škody, ktoré svojou hrou spácha a tak treba miesta na hranie vyberať s rozumom, hlavne s ohľadom na náhodných okoloidúcich.

Po prvýkrát sa gel blastery objavili v Číne po roku 2008 ako náhrada airsoftu ktorý bol v tejto krajine práve zakázaný. Časom sa rozšírili v krajinách s nepriaznivou zbraňovou legislatívou ako Malajzia, Vietnam a obrovskú popularitu získali v Austrálii, kde boli podobné hry zakázané už od 90-tych rokov. Tam sú náhradou airsoftovych zbraní a existujú v mnohých variantoch v upgrade verziách a s ďaleko vyššími energiami, ako pôvodne od výrobcu.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *