Ako vznikol prvý multitool? Príbeh značky Leatherman

V roku 1970 Timothy Leatherman vyštudoval strojné inžinierstvo na Oregonskej štátnej univerzite. Po štúdiu vystriedal viacero zamestnaní od učiteľa angličtiny až po mechanika vrtuľníkov. Jeho najväčšou vášňou bolo však cestovanie. So svojou manželkou Chau sa preto v roku 1975 vydal na cestu po Európe a Blízkom východe. Za 300 dolárov si kúpili starý ojazdený Fiat 600.

Timothy Leatherman

A práve tu sa začali problémy. Auto sa neustále kazilo, našťastie mal však Tim so sebou na cestách vreckový nôž. Ako sám raz uviedol: „Nosil som starý nôž Boy Scout a použil som ho úplne na všetko, od krájania chleba až po opravu auta. Stále som si však želal, aby som mal pár klieští“.

A to bol práve ten moment, keď sa rozhodol skonštruovať prvý multitool, čiže multifunkčné vreckové náradie. Pôvodne si myslel, že by mu to mohlo trvať mesiac, ukázalo sa však, že tento odhad bol trochu optimistický a z mesiaca boli tri roky. V roku 1980 vyrobil a patentoval prototyp „Mr Crunch“. Po ďalšom zdokonalovaní neskôr vzniká prvý produkt „Pocket Survival Tool“

Prvý patentovaný prototyp multitoolu LEATHERMAN

So svojím priateľom a obchodným partnerom Stevom Berlinerom zakladá v roku 1983 spoločnosť Leatherman Tool Group. Spoločnosť v roku 1984 predala takmer 30 000 nástrojov. Do konca roka 2001 firma dosiahla tržby vo výške 100 miliónov dolárov ročne a predala viac ako 20 miliónov nástrojov. V súčasnosti vyrába viac ako 30 modelov a je synonymom najvyššej možnej kvality v oblasti multifunkčných nástrojov.

Filozofia spoločnosti: „Vyrábať a dodávať včas, plniť želanie zákazníkov a vypočuť si ich potreby, zvyšovať efektivitu multitoolov a vytvoriť zamestnancom príjemné prostredie“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *