PARACORD

História

Všetko sa to začalo v roku 1935, keď americký chemik Wallace Hume Carrothers objavil nylon. On a jeho tím pracovali pre firmu Du Pont, ktorá si tento nový druh polyamidu prezývaný aj ako „umelý hodváb“ nechala patentovať v roku 1937. Nylon sa stal okamžite veľkou senzáciou a začali sa z neho vyrábať dámske pančuchy a zubné kefky.

Vznik Paracordu

Revolúciu však zaznamenal aj počas druhej svetovej vojny, keď nylon vo veľkej miere umožnil rozšírenie parašutizmu a v podstate stál za zrodom výsadkárov. Do tej doby sa padáky a padákové šnúry vyrábali z prírodného hodvábu, ktorý bol dovážaný hlavne z Japonska. To bol v tej dobe ale celkom problém, nakoľko boli Spojené štáty s krajinou vychádzajúceho slnka vo vojnovom konflikte. Nylon sa stal okamžite výbornou náhradou, hlavne vďaka rýchlejšej a jednoduchšej výrobe. Názov Paracord je odvodený od „Parachute Cord“ čo v preklade znamená parašutistická šnúra. Po skončení vojny sa 80% celosvetovej výroby nylonu vrátilo do výroby dámskych pančúch a odevov.

Náramok na prežitie

Keď sa povie paracord, tak si nie každý nutne musí vybaviť len „parašutistickú šnúru“. V súčasnosti sú stále veľmi populárne aj náramky na prežitie, ktoré nie sú len štýlovým módnym doplnkom ale hlavne funkčnou výbavou každého či už horolezca, dobrodruha alebo outdoorového nadšenca. Náramok je možné v krízovej situácii rozmotať a získať tak až 5,5 metra pevného lana s nosnosťou 250 kg.

 

Zaujímavosť:

Dokonca aj samotná NASA použila paracord náramok pri improvizovanej oprave Hubblovho vesmírneho teleskopu a jej astronauti majú náramok ako súčasť svojho príslušenstva.

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *