UTS-ka ti už na prvý dotyk a pohľad sadnú

Pomaly začína leto a s tým spojené teplo. Taktiež ako v zime, aj v lete je ideálne sa dobre obliecť, aby sme sa cítili komfortne. Už dlho som chcel kraťase, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale sú aj funkčné. Do mesta na kávu, na turistiku do Malej Fatry, do obchodu na nákup, alebo na strelnicu pustiť troška olova. Mám už pár kraťasov. Ale stále to nebolo ono. Bang. Muničák, sobota, model UTS od Helikonu mi už na prvý dotyk a pohľad sadol. Materiál je geniálny, kombinácia bavlny, polyesteru a spandexu funguje dobre. Je to trend posledných rokov. Voľakedy bolo všetko umelé. Dnes sa už ale používajú materiály, ktoré majú špecifické vlastnosti. Odvádzanie potu, priepustnosť, odolnosť voči odratiu. Helikon vsadil na nový trend a oplatilo sa. Hmotnosť je minimálna. Strih a prevedenie, na tom si dali naozaj záležať. Detaily, ako predné vrecká, ktoré sú pod určitým uhlom, horizontálne otváranie stehenných vreciek. Na výber je takmer z každej farby, alebo cama. Čo si naozaj cením je výber z dvoch dĺžok. Toto je ideálna šanca vybrať si kraťase, ktoré vám naozaj sadnú na postavu. Žiadne kompromisy, ako napríklad skracovanie, alebo zužovanie u krajčírky nehrozí.

 

Poďme si UTSka rozobrať dopodrobna. Začnem pásom.  Čo mi  chýba, je klasikcý  gombík. Kraťase majú hlavné zapínanie v podobe suchého zipsu. Na jednej strane je to výhoda. Môžete si regulovať šírku, čo pomôže pri skrytom nosení zbrane na apendixe. Ako ale bude fungovať sucháč po dvoch alebo troch rokoch? Odpoveď som dostal od známeho. Aj po niekoľkých rokoch používania ,pracuje sucháč dobre. Praciek na opasok je naozaj dosť. Dokonca nie všetky využívam. Taktiež na zadnej strane je pás elastický. Celkovo, je  spravený tak, aby sa prispôsobil postave užívateľa. Zipsy sú YKK takže tie sú bez problémov.

Ďalej prejdem k vreckám. Rozdelím ich na štyri skupiny. Predné, stehenné, zadné a hlavné. Predné ma prekvapili najviac. Najprv som si myslel, že sa tam nezmestí žiadny telefón. Mýlil som sa. Úplne s prehľadom som tam dal Iphone 12 s hrubým obalom (u Pentagonu rogue nie je šanca).  Telefón nemám problém kedykoľvek vytiahnuť a vsunúť späť. Čo mi troška prekážalo je veľkosť chlopien. Zle sa chytajú a otvárajú, keďže sú úzke a suchý zips je po celej dĺžke. Najlepšie by bolo, ak by boli vrecká bez chlopien. Ďalšia kapitola sú stehenné vrecká. Otváranie je horizontálne. Troška nezvyk ,lebo doteraz som bol zvyknutý na vertikálne otváranie pri iných nohaviciach, ale je to len sila zvyku. Ak by Helikon zapracoval organizér ,alebo vnútorné kapsy bola by to pecka. Bohužiaľ nespravil tak. Vrecko je tým pádom síce dostatočne veľké ,ale ak chcete mať veci na poriadku a zorganizované, insertné vrecká a organizér by sa tam hodili. Čo sa týka zadných vreciek, otvory sú dostatočné veľké. Je tam aj insertné vrecko na pištoľový zásobník. Ja osobne v tom nevidím moc zmysel a výhodu. Pri sedení či už v aute alebo niekde inde, vás čokoľvek v zadných vreckách začne tlačiť. Ale všetko je o preferenciách. Niekomu môžu vyhovovať. Dve hlavné vrecká, čiže klasické riflové, sú bez chyby. Ideálne rozloženie veľkosti a hĺbky. Celkový strih zabezpečuje, že z týchto vreciek vám nič nevypadne. Horná hrana dokonale rysuje telo a vytvára tlak na otvoroch. Využívam ich na čokoľvek pretože prístup je geniálny. Okraje sú spevnené na oboch stranách, takže svoje nože môžete dať napravo aj naľavo. Konečne. Dúfam že sa to stane štandardom u každého výrobcu.

 

UTS-Y používam všade. A nie je to len klišé. Pre mňa je komfort a kvalita prvoradá a to Helikon splnil. Cena je taktiež prijateľná. Veľa mojich známych ich má a taktiež sú s nimi spokojní. Od konkurencie je Helikon o krôčik vpred. Taktiež prichádzajú s každým modelom s niečím novým, tak ako to robia najlepšie značky na trhu. Či si už starý ostrieľaný pes, airsofťák, alebo mladých chalan, čo obľubuje military štýl, UTSka ti odporúčam. Sú bez kompromisu taktického rázu, ale zároveň vyzerajú aj dobre. Mám ich na sebe dokonca aj teraz.

Hodnotenie: 9/10

+komfort

+materiál

+strih

+dizajn

+dostatok vreciek

 

-absencia predného gombíku

– absencia organizérov

-malé chlopne na predných vreckách

 

Autor: 9blacktrees

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *