História spoločnosti VICTORINOX

História:

Mladý podnikateľ Karl Elsener, syn výrobcu klobúkov sa v roku 1884 rozhodol otvoriť nožiarsku dieľňu vo švajčiarskom mestečku Ibach a zároveň založil Švajčiarsky zväz kováčov. Vtedy Karl ešte určite netušil,že jeho firma sa stane jednou z najznámejších spoločností na svete.

Koncom 80 tych rokov 19. storočia sa švajčiarska armáda rozhodla nakúpiť nové zatváracie nože pre svojich vojakov. Jej podmienkou okrem samotného rezania bolo aj otváranie konzervy a skrutkovač na rozoberanie a skladanie služobnej zbrane. V Karlovej dieľni vznikol “model 1890“.Vo Švajčiarsku však v tej dobe nikto nevedel dodať 15 000 kusov a tak zákazku vyhrala nemecká firma Werner & Co.Zákazku získal Karl o rok neskôr,keď uzrel svetlo sveta legendárny nôž Swiss Soldier. Bol síce ťažký a robustný,no v armáde zožal obrovský úspech. Jeho elegantnejšia verzia vznikla o šesť rokov neskôr. Swiss Officer bol síce prioritne určený pre dôstojníkov,to ale nebránilo aby si ho zaobstarali aj radoví vojaci. Veľkú obľubu si získal aj u civilného obyvateľstva.

V roku 1909 Karl pomenoval svoju firmu po milovanej zosnulej matke Victorii. V roku 1921 však začala spoločnosť pri výrobe používať nehrdzavejúcu oceľ „Inox“ (z francúzskeho acier inoxydable) a tak vznikol názov Victorinox. Neodmysliteľnou súčasťou bolo dnes už legendárne logo – biely helvétsky kríž v štíte,ktorý ho zdobí dodnes.

Najväčším odberateľom vreckových dôstojníckych nožíkov Victorinox sa stala po druhej svetovej vojne americká armáda,ktorá ich nijak inak nevolala ako skratkou “Swiss Army Knife“.Tento pojem sa rozšíril do všetkých anglicky hovoriacich krajín. V roku 1989 prináša spoločnosť na trh Swiss army hodinky,ktoré vďaka odolnosti,komfortu a vysokým technickým štandardom zožali obrovský úspech.

Aj po viac než sto rokoch spoločnosť naďalej ostáva v rukách rodiny Elsenerovcov s hlavným sídlom v Ibachu. Denne sa vyrobí neuveriteľných 60-tisíc kusov švajčiarskych nožov.

Zaujímavosť:

Po útoku na newyorské dvojičky nastalo sprísnenie legislatívy,ktoré prinieslo úplný zákaz držania vreckových nožov na palubách lietadiel. Zisky konkurenčných spoločností Victorinox a Wenger rapídne klesali. Spoločnosť Victorinox odkúpila svojho odvekého rivala v roku 2005,keď sa ocitol na pokraji krachu..

Prihlás sa na odber!

Po vyplnení formulára ti príde potvrdzujúci e-mail a už ti

neunikne žiadna novinka z nášho blogu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *