Taktické okuliare ESS Ice 2.4, ktoré chceš mať

Oči si treba chrániť. A to obzvlášť platí pri povolaniach alebo činnostiach, ktoré sú nebezpečné. Vojaci, policajti, hasiči, záchranári, ale aj strelci. Hneď na začiatok musím povedať, že tieto taktické okuliare sú určené práve pre profesionálov. Majú všetko čo profík od svojho gearu očakáva. Taktiež, jedna z vecí, na ktorej si výrobcovia dali záležať, je dizajn, ktorý je moderný a vyzerá fakt dobre. Tieto okuliare mám na základe odporúčania ľudí, ktorí ich nosia a mali ich tak možnosť vyskúšať dlhšiu dobu.. A po dvoch rokoch, ich odporúčam už aj ja ostatným.

Firma ESS (Eye Safety System) je spoločnosť z USA založená v roku 1998, ktorá sa zaoberá  výrobou okuliarov pre armádu, políciu a streleckú komunitu. Je autorizovaným poskytovateľom pre United States Marine Corps (americká armáda). ESS je dcérska spoločnosť Oakley Inc.

Vždy chcem od svojho gearu modularitu a tú mi ESS ICE 2.4 poskytli. Ja osobne som sa rozhodol pre tactical set, ktorý obsahuje rám ( teleskopické nožičky), nosný diel, číre, tmavé, žlté sklo, utierku na čistenie, poistný popruh a tvrdý prepravný obal. Skratka Ice= Interchangeable Component Eyeshield (ochrana očí s vymeniteľnými komponentami). V predaji sú samozrejme rôzne sety, či už s jedným sklom, alebo dvoma.

Poďme si do detailu rozobrať jednotlivé časti. Čo sa týka rámu, je dokonale prepracovaný. Jedna z vecí kvôli ktorým ESS Ice mám, sú ich extrémne tenké a nastaviteľné teleskopické nožičky. To mi umožňuje mať okuliare naozaj dlhý čas na sebe aj keď mám ochranu sluchu ako napríklad peltory. Teleskopické nožičky ma vôbec netlačia pod slúchadlami, takže sa cítim pohodlne. Ďalšou veľkou výhodou je, že si konce nožičiek viete ohýbať a sami tvarovať pre svoje potreby. Predsa len, každý sme iný a týmto dosiahnete, že okuliare vám budú držať tak ako vy chcete. Zaujímavosťou je že sú bezrámové, čo umožňuje väčšie zorné pole a taktiež lepšie odvetrávanie. To má priamy vplyv na zahmlievanie. Na sklách je ochrana proti zahmlievaniu, ale všetci dobre vieme, že okuliare sa budú zahmlievať, aj keď na sklá nanesiete antifog prostriedok. Tí, ktorí ich používajú aj v práci mi dajú určite za pravdu. Pokiaľ vchádzate do budovy kde je úplné iná teplota ako vonku, máte helmu alebo kuklu či šiltovku, potíte sa, ste pod záťažou, je prirodzené že sklá sa po krátkej dobe zarosia. Jeden tip, čo mne funguje, je nenasadzovať si okuliare úplne na tvár ale nechať medzeru vo veľkosti palca od tváre, aby vzduch mohol prúdiť a okuliare sa rýchlo nezarosili.

Sklá sú polykarbonátové, s hrúbkou 2,4mm a balistickou ochranou vyhovujúcou armádnym požiadavkám NATO. Na strelnici vedia pekne zastaviť črepiny, pokiaľ strieľate na hardoxy. Sklá zabezpečujú 100% ochranu pred UVA/UVB žiarením. Ja najviac využívam číre sklá nakoľko sa dá s nimi fungovať vo všetkých svetelných podmienkach či už cez deň alebo v noci cez NVG. Samozrejme ak je slnečno nahodím tmavé sklá a ak sú svetelné podmienky znížené, využívam žlté, ak je cez ne lepší pohľad a zvýraznia obrysy. Čo sa týka životnosti, dal som zabrať hlavne čírym a tmavým, ale zatiaľ sa mi ich nepodarilo poškriabať tak, žeby som musel kupovať nové sklá. Samozrejme to ale neznamená že sú nepoškriabateľné. Pár jemných škrabancov na sklách mám, ale to je normálne, keďže ich používam často.

Nosný diel je hrubý a z vnútornej strany pogumovaný, čo zabraňuje zošmykovaniu okuliarov v lete, keď sa človek viac potí. V nosnom diele vidím jediný nedostatok okuliarov pretože pri častom menení skiel sa vám môže guma po čase odlepiť.

Čo sa týka príslušenstva tak obal je vynikajúci. Z vnútornej strany je semiš takže okuliare a sklá sú v ňom perfektne chránené. Sú tam dve putká ktoré umožnia uchytiť obal na opasok. Poistný popruh je taktiež ideálna vec pokiaľ potrebujete okuliare iba zhodiť z tváre na krk, ale pritom ich mať stále k dispozícií. Taktiež vám to umožní si ich zaistiť a tak zamedziť ich pohybu pri rôznych činnostiach, ako beh, turistika alebo streľba.

ESS Ice 2.4 sú naozaj najlepšie okuliare aké som kedy mal. Modularita, kvalita, ochrana. Tri slová čo tieto okuliare vystihujú. Odporúčam ich každému. Sú dizajnovo vydarené takže ich môžete použiť kľudne aj do mesta alebo auta keď šoférujete. Samozrejme radov z dielne ESS, je viac a je už len na vás čo preferujete. Mne sa ESS Ice overili vo všetkých činnostiach a za každého počasia.

+ modularita

+ balistická ochrana

+ nastaviteľné teleskopické nožičky

+ obal a poistný popruh

 

-nosný diel

Moje hodnotenie je 9/10

 

Autor: 9blacktrees

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *