Cold Steel Pendleton Mini Hunter AUS10A: Skvelý záložný, no s prehľadom aj primárny EDC nôž

Aj malý šašo dokáže urobiť veľké divadlo?! S týmto výrokom ste sa už určite stretli, no nie vždy je pravdivý, nakoľko sa snaží obhájiť predovšetkým rôzne nedostatky. Avšak, v tomto prípade je jeho výpovedná hodnota 100% pravdivá, o čom vás za okamih presvedčím.

Nože sú súčasťou mojej každodennej výbavy, či už v práci alebo vo voľnom čase a v jednoduchosti ich radím do svojej stálej EDC zostavy, bez ktorej nespravím ani krok. Spravidla tvoria moju výbavu, okrem iného, dva až tri nože: základom je multitool od Leathermanu, následne je to nejaký  folder, resp. zatvárací nôž a do tretice jeden pevný EDC nôž, ktorý zvládne všemožné úlohy bez  toho, aby som ho musel nejako špeciálne šetriť. Zatváracie nože sú skvelé, no konštrukčne majú svoje limity, ktoré pevný nôž nemá, čiže ho používam predovšetkým na náročnejšie úlohy.

Doposiaľ som ako pevný EDC nôž využíval Moru Eldris, ktorá je síce extra kompaktná, no vydrží toho strašne veľa ­­- aj tento model klame telom. Neskôr ma zaujal Cold Steel Pendleton Mini Hunter, ktorý mi imponuje svojím dizajnom i rozmermi, takže som neváhal a zaradil ho do stálej EDC výbavy. V čase písania tejto recenzie používam nôž približne 4 týždne a za tento čas som ho mal každý jeden deň so sebou v batohu, prevažne však priamo u seba vo vrecku alebo na opasku. Prvý dojem z tohto noža bol trošku prekvapivý, síce som očakával kompaktné prevedenie, no v skutočnosti sa zdal ešte menší, minimálne v mojich rukách. To ale nie je vada, skôr výhoda z pohľadu dobrej skladnosti – kdekoľvek vám napadne.

Tento model sa produkuje v rôznych oceliach, pričom ten môj má čepeľ z ocele AUS10A, čo je nerezová oceľ s veľmi dobrou  húževnatosťou, tvrdosťou, odolnosťou voči korózii, relatívne jednoducho sa prebrusuje a zároveň dobre drží ostrie. Čo sa týka rozmerov, tak CS Pendleton Mini Hunter má 76 mm čepeľ s hrúbkou 3 mm v chrbte a 95 mm rukoväť z materiálu Kraton (odolná guma s vrúbkovaním). Dodávané puzdro je už tradične z materiálu SecureEX (špeciálny plast).  Celková dĺžka noža je 171 mm a hmotnosť 68 gramov. Ideálna veľkosť na denné používanie! Tento nôž vznikol v spolupráci s lovcom a nožiarom Lloydom Pendletonom, ktorý navrhol ultra ľahký, kompaktný, no zároveň extrémne praktický lovecký nôž, s ktorým spracujete malú i väčšiu zver, čo môžem potvrdiť. Výhodou ocele AUS10A je aj jednoduchá údržba a ostrenie, v mojom prípade na keramickej brúske Fällkniven CC4, s ktorou brúsim všetky nože.

 

S týmto nožom sa pracuje excelentne, je krásne obratný a droppointová čepeľ s plochým výbrusom sa dostane všade, kde ju rukou pošlete. Plochý výbrus je zakončený výraznou fazetou, ktorá nie je úplne symetrická, no v danej cenovej kategórii je to bežné. Vplyv na funkčnosť to nemá, no niekto by to mohol esteticky haniť 😊. Veľmi dôležitou informáciu je, že ide o full-tang konštrukciu, čo som overoval magnetom a rovnako tak cením ostrý chrbát čepele, ktorý využívam na opracovanie dreva, škrabanie materiálu na podpal a zakladenie ohňa pomocou firesteel-u. S chrbtom noža dokážete naškrabať krásne jemné hoblinky z mastného drievka a následne vytvoriť efektívnu iskru s firesteel-om. Rukoväť noža je atypická, nakoľko je dlhšia ako samotná čepeľ, no veľmi dobre sadne do ruky v 4-prstom úchope. Ak si na koniec priviažete kúsok paracordu, tak si úchop ešte zlepšíte/predĺžite.

 

Samotná rukoväť je pohodlná, no guma nie je až tak odolná, resp. nie je určená na extrémne zaobchádzanie, ktoré som si z časti neodpustil, lebo potrebujem vedieť čo v tom noži je. V praxi som ho okrem bežných denných úkonov, ako napr. príprava jedla, spracovanie surového mäsa a rôznych iných úkonov vystavil aj skúškam v podobe štiepania (batoning) dreva a vrhaniu. V posledných dvoch „disciplínach“ si to odniesol najmä začiatok rukoväte, kde sa odtrhlo trošku gumy a jemne povolila, no v zásade ide iba o estetický problém, funkčnosť nie je nijako obmedzená alebo narušená. Veľmi ma prekvapilo, koľko toho tento krpec znesie, pričom ak zapojíte hlavu a spravíte si malý drevený klin, tak viete spracovať aj väčšie kusy dreva, na ktoré by ste inak potrebovali veľký nôž, prípadne sekeru. Samozrejme, ide skôr o núdzovú situáciu, ale zvládne to. Rovnako tak aj vrhanie, ktoré nie je kvôli nepomeru hmotnosti ideálne, no dá sa využiť aj takto.

CS Pendleton Mini Hunter som často využíval aj na precíznejšie práce v podobe vyrezávania, v rámci ktorého preferujem skôr škandinávske nože, avšak musím uznať, že sa mi s mím pracovalo výborne a čo som chcel, to som vyrezal. Veľmi dobre padne do ruky a je obratný, čo je pri mnohých bežných činnostiach extrémny benefit. Veľký nôž je potrebný, no nie vždy nutný, tento krpec je toho jasným dôkazom. Miniatúrne rozmery ho predurčujú aj do sekcie záložných nožov, ktoré môžete mať neustále v batohu alebo EDC taške, pričom ho nebudete vôbec cítiť, resp. vnímať jeho rozmery .

Za nedostatok považujem jedine plastové Secure-EX puzdro, ktoré nie je vyrobené dostatočne  presne a musel som ho trošku upraviť tak, aby v ňom nôž držal na 100%. V prípade veľkých CS nožov sa mi to ešte nestalo. Puzdro je vybavené aj nylonovým závesom na opasok, no ja som ho dal hneď dole (je na dvoch skrutkách) a svojpomocne som ho upravil tak, aby sa dal nosiť vysoko na opasku, teda čo najdiskrétnejšie. Dá sa to viacerými spôsobmi, stačí zapojiť trošku kreativity.

Ak sú nože vašou neoddeliteľnou súčasťou, tak tento mini pevný nôž stojí za pozornosť. Zvládne toho zásadne viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať, o čom ma presviedča už viac ako 4 týždne. Na záver ešte dodám, že za pozornosť stojí aj jeho väčší brat ­­- Cold Steel MASTER HUNTER v oceli CPM 3-V.

Plusy:

  • Dobrý pomer cena/úžitok
  • Kompaktné rozmery – ideálne na každodenné nosenie
  • Oceľ AUS10A ponúka dobrú húževnatosť, odolnosť a zároveň sa ľahko brúsi

Mínusy:

  • Horšie spracované Secure-EX puzdro

 

Miroslav Illéš / @wayofwanderer

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *